Landets kornbod
Nog känns det surt att vi på många olika sätt kan påvisa att det är från vår del av landet en stor del av pengarna kommer – men när det från riksnivå ska omorganiseras så är det säkert som ”amen i kyrkan” att det är från vår del av landet resurserna ska tas.
I veckan har SVT beslutat om en ny organisation för den regionala nyhetsverksamheten. I det brev som jag, och förmodligen många andra, fått från Eva Hamilton kan man lätt få uppfattningen att detta kommer att innebära positiva förändringar för alla. Jag kunde inte av brevet utläsa vilka förändringar som skulle ske i Norrbotten.
”I Värmland, Norrbotten och Västerbotten är sändningarna redan länsvis indelade, vilket innebär att publiken i länen påverkas i mindre grad av sändningsförändringarna. Även fortsatt kommer nyhetsprioriteringen ske lokalt och det kommer finnas lokala programledare. Redaktionerna kommer också fortsatt att vara större än övriga redaktioner, vilket motiveras bland annat av geografin och att de båda redaktionerna får särskilda bevakningsuppdrag för Barentsregionen respektive Norge.”
Det visade sig för Nord Nytts del innebära att 8,5 av 30,5 tjänster försvinner, alltså var fjärde tjänst. Vi är visserligen inte många hundratusen personer som bor här i länet men det händer väldigt mycket här och ytan utgör faktiskt 25 % av Sverige. Att SVT i större utsträckning ska satsa på webbsändningar är tyvärr inte något som i första hand gagnar oss, vi har stora områden där vi knappt kan få fram ”rörliga bilder” på webben. Dessutom är det många äldre som inte överhuvudtaget har tillgång till internet. Det jag inte kunde utläsa av Eva Hamiltons brev har jag fått information om via media. Det hjälpte uppenbarligen föga att landshövdingen m fl försökte påverka SVT i annan riktning.
På det möte jag var på i förmiddags diskuterade vi bland annat hur det kommer sig att vi här i norra Norrbotten av många betraktas som bidragstagare. För Kirunas del är BRP/invånare (BRP är det samlade värdet av alla producerade varor och tjänster i en region under ett år) 912 000 kr, vi ligger tvåa efter Jokkmokk med 936 000/inv, att jämföras med genomsnittet i landet 368 000 kr/invånare.
I dag framgår det förresten av media att LKAB ”delar ut” 3,5 miljarder till statskassan!