Den enes investering kan bli en annans kostnad

 
Alla kommuner ska enligt plan- och bygglagen ha en översiktsplan. Planen ska omfatta hela kommunen och vara ett strategiskt dokument för framtida utveckling. En fördjupad översiktsplan kan tas fram som ett tillägg för att bredda beslutsunderlaget. T ex för att peka ut områden som är särskilt lämpliga, eller helt olämpliga, för exempelvis vindkraft. Det kan också handla om att planera för nya bostadsområden, med den infrastruktur som det kräver, eller att planera för nya för fritidshusområden.

Både översiktsplanen och den fördjupade översiktsplanen ska vara vägledande när kommunen upprättar detaljplaner och områdesbestämmelser. Det gäller också när bygglov ska prövas enligt plan- och bygglagen. I översiktsplanen ska kommunen redovisa hur riksintressen och miljökvalitetsnormer tillgodoses. Den är också ett handlingsprogram, som visar hur kommunen ser på mark- och vattenanvändningen och bebyggelseutvecklingen i kommunens olika delar.

Kommunala beslut styrs oftast av lagar och regler som tillkommit för att skydda ett allmänt intresse, det gäller i hög grad för markanvändning och byggande. Beslut om vatten och avloppshantering är en sådan fråga som är kraftigt omgärdat av regelverk som kommunen har att följa.

Allt detta innebär att ansökningar som av enskilda kan uppfattas som enkla, och borde godkännas, inte alltid blir så enkla i den kommunala hanteringen. Detta gäller i hög grad för byggande av permanentboende där det vid en viss nivå kan Innebära utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp, vilket alla i det som benämns "va-kollektivet" är med och betalar, eller behov av skolskjuts som då liksom all annan kommunal verksamhet betalas via skattsedeln.

I Kiruna kommun ska en ny fördjupad översiktsplan tas fram, det är ett arbete som tar något år att färdigställa. Bland annat beroende på att förslag som läggs fram ska kommunen ha samråd med Kirunaborna om.

Med allt detta som grund kan man försöka hitta lösningar för enskilda som inte drabbar andra negativt. Det är också vad vi strävar efter i kommunledningen.

Kommentera här: