Malmfältsgruppen

I går, måndag 25/1, hade näringsministern kallat till möte med Malmfältsgruppen. Det var det första mötet i den konstellationen denna mandatperiod. Förra mötet var i aug 2013 under den borgerliga regeringstiden, det har alltså inte varit så väldigt tätt mellan mötena tidigare heller. Skillnaden denna gång att det var en liten grupp med företrädare från Kiruna och Gällivare kommun, landshövdingen, LKAB och näringsdepartementet. Betydligt lättare att föra en vettig diskussion än vid tidigare tillfällen då 30 - 40 personer deltog. 

Det var oundvikligt att ministern uppehöll sig vid det ekomiska läget för LKABs del. Svårigheterna i gruvbranschen på verkar inte i första hand stadsomvandlingen men kan ge effekter även där eftersom i stort sett större delen av befolkningen i Kiruna och Gällivare är beroende av arbetstillfällena i gruvan. Går det alltför tungt i gruvbranschen avspeglar det sig på arbetsmarknaden och i näringslivet. Kirunas befolkning har ökat de senaste fem åren, men 2015 verkar bli året som bryter den trenden. Förhoppningsvis blir utvecklingen i stålbranschen positiv och malmpriserna börjar vända uppåt.

När det gäller stadsomvandlingen har LKAB presenterat sin ersättningsmodell för dem som måste lämna sina hem; villor, bostadsrätter och hyreslägenheter. Känslorna för att lämna sitt hem går inte att ersätta men de ekonomiska konsekvenserna kan beräknas och ersättas. Jag tycker att den modell som presenterats ser bra ut och är glad över att det finns alternativ, framförallt för bostadsrättsinnehavare och villaägare. När det gäller hyresgästerna är det knepigare. Trappningen med första året utan påslag av ny hyra och därefter successiv höjning under sju år anser jag är rimlig. Framförallt är det fördelaktigt för den som kanske ändå planerat att "byta upp sig". För dem som inte ekonomiskt mäktar med en hyreshöjning är det ingen tröst att det tar åtta år innan hela nya hyran ska betalas fullt ut. Där måste vi tillsammans i kommunerna och med LKAB göra vad vi kan för att erbjuda boende i det "gamla" beståndet.

Kommentera här: